Usein kysyttyjä kysymyksiä IVF:stä

usein kysytyt kysymykset fiv 1
Kirjoittanut Laurence

Koska koeputkihedelmöitys (IVF) on maailman yleisimmin käytetty avusteinen lisääntymismenetelmä, ei ole yllättävää, että siihen liittyy paljon kysymyksiä!

Olemme valinneet TOP-kysymykset, joita saamme:

  • Mitä IVF-hoito on ja miten se toimii?
  • Onko IVF-menetelmä kivulias?
  • Kuinka kauan kestää tulla raskaaksi IVF:n avulla?

1. Mitä IVF-hoito on ja miten se toimii?

Koeputkihedelmöitys on tehokkain ja laajimmin käytetty lapsettomuushoito maailmassa.

IVF on sarja toimenpiteitä, joissa munasolu hedelmöitetään naisen kehon ulkopuolella erikoislaboratoriossa. Se tehdään usein sen jälkeen, kun muut raskauden yrittämisen menetelmät ovat epäonnistuneet.

Aluksi määrätään yleensä hedelmöityshoitolääkkeitä, jotka edistävät munasolun kehitystä. Vaikka naisella ei olisikaan ovulaatio-ongelmia, lääkkeet auttavat tuottamaan enemmän kuin yhden munasolun, mikä parantaa raskauden todennäköisyyttä. Yleensä munasarjoista otetaan 10-20 munasolua pienellä neulalla. Terveet, kypsät munasolut sekoitetaan erityiseen väliaineeseen ja siittiöihin erikoistuneessa laboratoriossa munasolujen hedelmöittämiseksi. Keskimäärin noin kaksi kolmasosaa kerätyistä munasoluista on riittävän kypsiä hedelmöitymiseen.

Munasolu voidaan hedelmöittää kahdella tavalla:

  • Perinteinen keinosiemennys, jossa munasolu ja siittiö yhdistetään lasisessa Petrimaljassa ja inkuboidaan.
  • Toinen vaihtoehto on intrasytoplasminen sperman injektio (ICSI), jossa siittiöitä ruiskutetaan munasoluun neulan ja kehittyneen leikkausmikroskoopin avulla. ICSI:tä käytetään noin 70 prosentissa tapauksista, joissa hedelmöittyminen on epätodennäköistä esimerkiksi siittiöiden huonon laadun tai aikaisempien IVF-onnistumisten vuoksi.

IVF-tiimi (lääkärit ja embryologit) päättää, mitä menetelmää käytetään IVF:n kohteena olevaan pariskuntaan liittyvien useiden tekijöiden perusteella. Molemmilla menetelmillä on suunnilleen sama onnistumisprosentti.

Kun alkiot ovat kehittyneet, alkioasiantuntija tutkii ja luokittelee ne. Laadukkain alkio valitaan siirrettäväksi; muut hyvälaatuiset alkiot voidaan pakastaa myöhempää käyttöä varten. Alkionsiirto tapahtuu yleensä 5-6 päivää munasolun ottamisen jälkeen, mutta joskus jo aikaisemmin, toisena tai kolmantena päivänä. Kohdussa siirretään yleensä yksi alkio, jotta vältetään monisikiöraskaus, johon liittyy suurempi komplikaatioriski vauvoille ja äideille. Alkion toivotaan kuoriutuvan parin päivän kuluessa ja istuttautuvan kohdun limakalvoon, jossa se jatkaa kehittymistään sikiöksi.

Noin 12 päivän kuluttua alkionsiirrosta tehdään veriraskaustesti, ja jos raskaus varmistuu, sinulle tehdään verikokeita ja mahdollisesti ultraäänitutkimuksia elinkelpoisuuden varmistamiseksi ja sen varmistamiseksi, onko kyseessä monisikiöraskaus. Jos raskaus näyttää normaalilta 9-10 viikon kohdalla, sinut ohjataan takaisin synnytyslääkärillesi!

Jos haluat lisätietoja koko prosessista, lue artikkelimme: Miten IVF toimii, askel askeleelta?

2. Onko IVF-menetelmä kivulias?

Ei ole.

IVF-prosessissa on muutamia vaiheita, jotka voivat aiheuttaa lievää epämukavuutta, kuten alla on kuvattu. On hyvin harvinaista kokea lievää kipua suurempaa kipua.

Useimmat hedelmällisyyslääkkeet annetaan injektiona. Nykyään käytetään helposti annosteltavaa tekniikkaa – kuten kynää – joka on parannus verrattuna muutama vuosi sitten annosteltuihin injektioihin

Munasolujen talteenotto on kirurginen toimenpide, jossa munasolut poistetaan munasarjoistasi. Käytetään pientä neulaa, joka kulkee emättimen yläosan läpi ensin toiseen munasarjaan ja sitten toiseen. Anestesialääkäri valvoo tarkasti suonensisäistä rauhoitustasi, eikä sinun pitäisi tuntea kipua tai epämukavuutta alle 30 minuutin mittaisen toimenpiteen aikana.

Sinulla voi olla toimenpiteen päivänä lieviä kouristuksia, jotka yleensä häviävät seuraavana päivänä. Saatat tuntea täyteyden ja/tai paineen tunnetta, joka johtuu munasarjojen laajenemisesta munasarjojen stimulaation ansiosta ja joka voi kestää muutaman viikon.

Alkionsiirrossa käytetään pehmeää, joustavaa, ohutta katetria alkion siirtämiseksi kohtuun. Vatsan ultraäänitutkimuksella varmistetaan, että katetrin kärki asettaa alkion parhaaseen paikkaan istutusta varten. Kipu ja epämukavuus ovat harvinaisia, ja kokemusta on verrattu emätinvaltimosta otettavaan näytteeseen.

3. Kuinka kauan kestää tulla raskaaksi IVF:n avulla?

IVF-sykli kestää noin kaksi kuukautta. Alle 35-vuotiaat naiset tulevat raskaaksi ja saavat lapsen ensimmäisellä IVF-munasolunotolla ja sitä seuraavalla alkionsiirrolla (-siirroilla) noin puolessa ajassa.

Naisilla, jotka eivät tule raskaaksi ensimmäisen IVF-syklin jälkeen, on silti erittäin hyvät mahdollisuudet tulla raskaaksi toisen ja kolmannen IVF-syklin aikana ja jopa useammin. Monet tekijät vaikuttavat mahdollisuuksiisi tulla raskaaksi ja saada terve lapsi IVF:n avulla. Lääkäri voi yleensä kertoa, miksi et tule raskaaksi, ja selittää mahdollisuutesi saada lapsi IVF:n avulla.

Ikä on tekijä, joka vaikuttaa eniten IVF:n onnistumisprosenttiin. IVF:n avulla syntyneiden lasten keskimääräiset prosenttiosuudet iän mukaan ovat :

  • 10 % alle 35-vuotiailla naisilla
  • 3 % 35-37-vuotiailla naisilla
  • 1 % 38-40-vuotiailla naisilla
  • 7 % 40-42-vuotiailla naisilla
  • 10 % yli 42-vuotiaille naisille

Näiden tilastojen lisäksi on tärkeää huomata, että elävänä syntyneen lapsen kumulatiivinen onnistumisprosentti kasvaa kaikkien naisten kohdalla IVF-syklien lisääntyessä. Onnistumisprosentti on kuitenkin alhaisempi vanhemmilla naisilla. Lisäksi tautienvalvontakeskukset (CDC) ovat hiljattain havainneet, että IVF:n onnistumisprosentti kaikissa ikäryhmissä on viime vuosina noussut tekniikoiden ja kokemuksen parantuessa,

Sinun pitäisi myös pystyä kysymään hedelmöityshoitoklinikoilta, mikä on heidän IVF-menestysprosenttinsa. Muista, että klinikoiden onnistumisprosentit vaihtelevat potilaiden ominaisuuksien ja potilaiden hoidon yksilöllisyyden mukaan, joten tämän ei pitäisi olla ainoa tekijä, joka on otettava huomioon hedelmöityshoitoklinikkaa valittaessa.

Monet parit epäonnistuvat ensimmäisellä kerralla, ja IVF-syklien jatkaminen edellyttää usein erillisen hoitosyklin hankkimista joka kerta, kun se ei onnistu. Vaikka useimmat potilaat päättävät rahoittaa hoitonsa yksi hoitojakso kerrallaan, usean hoitojakson suunnitelman valitseminen tarjoaa paremmat mahdollisuudet IVF-menestykseen ja alhaisemmat kustannukset hoitojaksoa kohti.

Hyödynnä ILMAINEN arviointi!

Pyynnöstä ja
ilman minkäänlaisia velvoitteita.

Konsultointi 100 % ilmaista. Analysoimme tilanteesi, tarpeesi ja odotuksesi. Ja arvioimme tarvittavan budjetin : Lento + hotelli + taksi + hoito.

Prosessi pysyy aina täysin hallinnassasi. Täydellinen mielenrauha.

Kirjoittajasta

Laurence

Nimeni on Laurence Tung. Olen lääketieteellinen kirjoittaja, jolla on tieteellistä tietoa useilta aloilta. Olen viime aikoina käsitellyt terapeuttisia alueita, kuten reumatologiaa ja hyperkolesterolemiaa. Minulla on myös asiantuntemusta genomiikan, epigenetiikan, molekyylibiologian ja biokemian alalla. Autan tätä verkkosivustoa julkaisemaan laadukkaita artikkeleita lääketieteellisestä matkailusta.

‍👩‍⚕ PYYDÄ ILMAINEN TARJOUS ➡️