Miten IVF toimii? vaiheita on 8!

raskaana 193839_640 1
Kirjoittanut Laurence

Saavatko sanat “koeputkihedelmöitys” (IVF) sinut värisemään? Ei ole mitään syytä pelätä, sillä IVF on ollut käytössä jo 40 vuotta, ja sitä käytetään nykyään yleisesti ympäri maailmaa terveiden vauvojen synnyttämiseksi.

Lääketieteellisiä toimenpiteitä ja teknologioita käytetään nykyään usein kaikenlaisissa lääketieteellisissä toimenpiteissä, ja IVF on vain yksi niistä, jotka voivat edistää onnellista lopputulosta.

IVF tarkoittaa kirjaimellisesti “hedelmöitystä lasissa”, mutta nykyään se ei enää tapahdu lasissa vaan muovissa. Menetelmässä munasolu hedelmöitetään siittiöillä kehon ulkopuolella olevassa hautomossa, minkä jälkeen paras alkio siirretään naisen kohtuun. Koko prosessi alkion siirtovaiheeseen asti kestää yleensä kolmesta neljään viikkoa.

Jos erikoislääkärisi päättää ensimmäisen kuulemisen (testien ja diagnoosin) jälkeen, että IVF on paras ratkaisu sinulle, löydät jäljempänä IVF-hoidon 8 vaihetta:

  • Vaihe 1: Hoidon aloittaminen
  • Vaihe 2: Munasarjojen stimulointi
  • Vaihe 3: Injektion aloittaminen
  • Vaihe 4: Munasolujen otto ja siittiöiden keräys
  • Vaihe 5: Hedelmöitys (inseminaatio) ja alkion kehitys
  • Vaihe 6: Alkion siirto
  • Vaihe 7: Luteaalivaihe
  • Vaihe 8: Raskaustesti

Tässä ovat vaihe vaiheelta esitetyt tiedot:

Vaihe 1: Hoidon aloittaminen

Säännöllisen kuukautiskierron aikana aivolisäkkeen hormonit – luteinisoiva hormoni (LH) ja follikkelia stimuloiva hormoni (FSH) – työskentelevät yhdessä munasolun kasvattamiseksi ja vapauttamiseksi munasarjassa olevasta nestetäytteisestä follikkelista. Vaikka monet munarakkulat alkavat kasvaa joka kuukausi, vain yksi niistä kypsyy tarpeeksi kypsäksi ovulaatiota varten. Ovulaatio (munasolun vapautuminen munasarjasta) käynnistyy LH:n noususta noin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkamista.

Toisaalta Espanjassa toteutettavan IVF-syklin aikana on toivottavaa, että useat munasolut kypsyvät samanaikaisesti FSH-injektioiden ja laukaisevan injektion avulla, jotka annetaan kehittyvien munasolujen kypsyttämiseksi ennen munasolujen talteenottoa. Tästä syystä tarvitaan “aivolisäkkeen suppressiota”.

IVF-hoidossa on erilaisia muotoja: aivolisäkkeen suppressio ennen stimulaation aloittamista (jota kutsutaan joskus “pitkäksi alasajoksi”) ja aivolisäkkeen suppressio stimulaation aloittamisen jälkeen (jota kutsutaan joskus “antagonistiseksi sykliksi”).

Hoitava erikoislääkärisi on valinnut yksilöllisiin tarpeisiisi parhaiten sopivan syklityypin.

Hedelmällisyyskoordinaattorisi antaa sinulle yksityiskohtaista tietoa erityisestä hoitosyklistäsi, myös ajoituksesta ja lääkityksestä. Hän näyttää myös, miten päivittäiset FSH-injektiot annetaan, ja antaa ohjeet muista lääkkeistä, joita saatat tarvita hoitojakson aikana.

Vaihe 2: Munasarjojen stimulointi

Tässä vaiheessa munasarjoja stimuloidaan lääkkeillä munarakkuloiden kasvun edistämiseksi. Tämä stimulaatio saavutetaan päivittäisillä FSH-injektioilla 9-14 päivän ajan. Käytetty FSH-annos on hieman suurempi kuin naisen luontaisesti tuottama annos – siinä toivossa, että useiden munarakkuloiden kasvua stimuloidaan.

Munasarjojen vastetta seurataan ultraäänitutkimuksilla ja säännöllisillä verikokeilla. Useimmat naiset oppivat antamaan pistokset itse, tai heidän kumppaninsa voi auttaa heitä, jolloin klinikkakäyntien määrä vähenee.

Vaihe 3: Injektion laukaiseminen

Munasarjojen stimulaatiovaihe päättyy, kun ultraäänitutkimukset osoittavat, että munarakkuloiden määrä ja koko ovat riittävät. Tällöin FSH:n ja GnRH-agonistin/antagonistin (aivolisäkkeen suppressori) injektiot lopetetaan. Kun hedelmällisyyskoordinaattorisi on vahvistanut leikkausajankohdan, hän kertoo sinulle tarkan ajankohdan induktioinjektion antamiselle. Kyseessä on ihmisen koriongonadotropiini-injektio (hCG), jolla edistetään munasolun lopullista kypsymistä ja irrotetaan se munarakkulan seinämästä.

Munasolu otetaan talteen toisena aamuna viimeisen injektion jälkeen (34-36 tuntia myöhemmin). Laukaisevan injektion ajankohta on ratkaiseva, joten merkitse se huolellisesti ohjeisiin.

Vaihe 4: Munasolun talteenotto ja siittiöiden keräys

Tämän jälkeen erikoislääkäri ottaa munasolut talteen tai “kerää” ne kevyessä rauhoituksessa. Tässä yhteydessä ultraääniohjattu koetin, johon on kiinnitetty hieno neula, viedään emätinkanavan läpi munasarjojen kuhunkin munarakkulaan. Tämän jälkeen munarakkulan sisältämä neste otetaan koeputkeen ja tutkitaan mikroskoopilla munasolujen varalta.

Toimenpide kestää 20-30 minuuttia riippuen kehittyneiden follikkelien määrästä. Kun munasolut on saatu talteen, lepäät tunnin ajan ennen kotiinlähtöä. Kaupungin hedelmällisyyskeskus suosittelee, että potilaat pitävät vapaapäivän töistä ja välttävät rasittavaa liikuntaa.

Munasolunäytteenottopäivänä kumppaniasi pyydetään toimittamaan siemennestenäyte. Miesten wc:t ovat käytettävissä jokaisella Cityn hedelmöityskeskuksen klinikalla. Jos sinulla ja kumppanillasi on huolenaiheita näytteen ottamisesta, keskustelkaa niistä henkilökunnan kanssa ennen kierron aloittamista. On mahdollista ottaa näyte kotona ja tuoda se klinikalle tai pakastaa yksi kumppanisi spermanäytteistä varalle.

Vaihe 5: Hedelmöitys (inseminaatio) ja alkion kehittyminen

Spermanäyte pestään ja konsentroidaan, minkä jälkeen se lisätään munasoluihin noin neljän tunnin kuluttua näytteen ottamisesta. Siittiöt ja munasolut asetetaan yöksi hautomoon, ja munasolut tutkitaan seuraavana päivänä hedelmöittymisen merkkien havaitsemiseksi. Yleensä 60-70 prosenttia munasoluista hedelmöittyy, jos siemennestenäyte vaikuttaa normaalilta.

Embryologi ottaa sinuun yhteyttä keskustellakseen hedelmöitystuloksista ja mahdollisista kysymyksistäsi. Hedelmöittyneitä munasoluja pidetään sen jälkeen hautomossa vielä 48 tuntia.

Hoitava erikoislääkäri voi ehdottaa sytoplasmasisäistä spermainjektiota (ICSI) osana hoitoasi, jos siittiöiden laatu on heikko (siittiöiden määrä, morfologia tai liikkuvuus). ICSI on erikoistunut miespuolisen lapsettomuuden hoitomuoto, jossa yksi siittiö ruiskutetaan suoraan yhteen kypsään munasoluun.

Vaihe 6: Alkion siirto

Alkionsiirto tapahtuu kahdesta viiteen päivää munasolunpoiston jälkeen. Siirrettäväksi valittu alkio asetetaan ohueen muovikatetriin (taipuisa putki), joka viedään kohdunkaulan kautta kohtuun ja vapautetaan varovasti. Prosessi itsessään kestää vain muutaman minuutin ja on yleensä kivuton.

Yleensä siirretään vain yksi alkio tai poikkeustapauksissa kaksi – tämä riippuu henkilökohtaisesta tilanteestasi ja alkion laadusta.

Siirron jälkeen osa jäljelle jäävistä alkioista voi soveltua vitrifikaatioon (pikapakastukseen), ja tämä vaihtoehto on kaikkien Turkissa tai Espanjassa tai jopa Kyproksella PGD-IVF-hoidossa olevien IVF-potilaiden käytettävissä.

Pakastettuja alkioita voidaan käyttää seuraavissa sykleissä, jos ensimmäinen sykli ei ole onnistunut. Jotta alkiot voidaan pakastaa, niissä ei saa olla merkkejä epänormaalista/hitaasta kehityksestä tai pirstoutumisesta (solujen hajoamisesta).

Vaihe 7: keltarauhasen vaihe

Luteaalivaihe on alkionsiirron ja raskaustestin välinen kahden viikon ajanjakso. Tänä aikana on tärkeää, että huolehdit itsestäsi ja pidät yllä terveyttäsi ja hyvinvointiasi. Sinua kehotetaan rajoittamaan rasittavaa toimintaa 24 tunnin ajan siirron jälkeen.

Progesteronilääkitys, jota alat ottaa munasolujen siirron jälkeen, voi joskus aiheuttaa väsymystä, pahoinvointia, kramppeja ja turvotusta. Voit halutessasi ottaa kipulääkettä, jos tunnet epämukavuutta. Jos olet huolissasi jostain oireesta, ota yhteyttä hedelmöityskeskukseesi ja keskustele hedelmöityskoordinaattorin kanssa.

Emätinvuotoa voi esiintyä ennen raskaustestiä, mutta se ei aina tarkoita, että hoito olisi epäonnistunut. Hoitolääkityksen käyttöä on jatkettava, kunnes täydet kuukautiset alkavat ja/tai sinä ja erikoislääkärisi olette saaneet verikokeen tulokset.

Vaihe 8: Raskaustesti

Raskausverikoe on otettava noin 14 päivää alkionsiirron jälkeen. Terveydenhoitajasi ilmoittaa tulokset puhelimitse ja neuvoo sinua synnytykseen johtavan matkasi seuraavissa vaiheissa.

Ymmärrämme, että alkionsiirron ja raskaustestin välinen aika voi olla tunteikas ja ahdistunut. Ymmärrämme, että tämä voi olla vaikeaa aikaa, ja kehotamme sinua soittamaan klinikallesi saadaksesi apua, jos sinulla on vaikeuksia selviytyä odotuksen aiheuttamasta stressistä. Osana IVF-hoitoa on myös mahdollisuus saada ammattimaista neuvontaa.

Hyödynnä ILMAINEN arviointi!

Pyynnöstä ja
ilman minkäänlaisia velvoitteita.

Konsultointi 100 % ilmaista. Analysoimme tilanteesi, tarpeesi ja odotuksesi. Ja arvioimme tarvittavan budjetin : Lento + hotelli + taksi + hoito.

Prosessi pysyy aina täysin hallinnassasi. Täydellinen mielenrauha.

Kirjoittajasta

Laurence

Nimeni on Laurence Tung. Olen lääketieteellinen kirjoittaja, jolla on tieteellistä tietoa useilta aloilta. Olen viime aikoina käsitellyt terapeuttisia alueita, kuten reumatologiaa ja hyperkolesterolemiaa. Minulla on myös asiantuntemusta genomiikan, epigenetiikan, molekyylibiologian ja biokemian alalla. Autan tätä verkkosivustoa julkaisemaan laadukkaita artikkeleita lääketieteellisestä matkailusta.

‍👩‍⚕ PYYDÄ ILMAINEN TARJOUS ➡️